Olijfolie voor perfect gezond haar
Meer dan 100.000 mensen gebruiken al IMPERIO Haarvezels
Onzeker door je dunne haar of kale plekken?
In 20 seconden weer vol en dik haar.
We gieten nu olijfolie in ons haar in plaats van in de pan! Is dit weer een nieuwe trend? Nee, integendeel. Cosmeticabedrijven die je dure haarolie willen verkopen zullen ons haten. Want wij zeggen: De beste haarolie staat al in je keukenkastje.
En het zit in een goedkope, grote verpakking. Niet in een van die belachelijk kleine flesjes die meer kosten dan drie liter bakolie.
Vooral voor droog, stroachtig haar, gespleten haarpunten en een droge hoofdhuid is olijfolie een natuurlijk wonderwapen.
Maar pas op! Als je je eigen haarolie wilt maken, moet je voorzichtig zijn. Want er zijn zwarte schapen op de markt, die inferieure olie bewerken tot ie naar blije olijven ruikt, en die je met een belachelijk prijskaartje geld uit je zak halen.
- Waarom je beslist geen olijfolie moet kopen - maar extra vergine olijfolie
- Hoe frauduleuze etikettering op te sporen
- Hoe een olijf vers van de boom tot olie verwerkt wordt
- Hoe herken je echt goede olijfolie
- Hoe olijfolie voor haar correct gebruiken
… kun je meer te weten komen door naar beneden te scrollen. Trouwens, deze kennis helpt je ook de beste olie voor de keuken te vinden.
Word nu een olijfolie expert!
Waarom is olijfolie zo gezond?
Misschien wist je al dat olijfolie veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevat. Maar veel interessanter voor je haar en je gezondheid zijn andere ingrediënten: polyfenolen. Deze plantaardige stoffen zijn niet alleen verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak van de olie, maar hebben ook een antioxiderende en ontstekingsremmende werking en zouden zelfs kanker voorkomen.
WAAR KOMT OLIJFOLIE VANDAAN?
De meeste oliën die in Nederland op de markt komen, komen uit Spanje, Italië, Griekenland of Portugal. Maar olijfbomen worden ook gekweekt in Tunesië, Turkije, Frankrijk, China, Mexico, Brazilië, Argentinië, Marokko, Algerije, Egypte en zelfs Australië.
BELLA ITALIA ALS BEDRIJFSMODEL
Als we op het etiket “Italiaanse olijfolie” lezen, krijgen we onmiddellijk het beeld van schilderachtige olijfgaarden, vol oude bomen, in wier schaduw gelukkige, gebruinde boeren met hun gezin pastadeeg zitten te kneden. Daarom zijn veel consumenten bereid meer geld op de toonbank te leggen voor olie uit Italië.
Sommige producenten maken van dit romantische cliché gebruik om olie uit andere landen in te voeren en die met Italiaans te mengen, zodat de magische drie woorden “olijfolie uit Italië” op de fles geschreven kunnen worden.
Het is dus beter om de kleine lettertjes te lezen voor je koopt! Als de olie bijvoorbeeld een mengsel is van Spaans en Italiaans, moet dat op het etiket vermeld worden.
HOE WORDT OLIJFOLIE GEWONNEN?
#1 DE OOGST
De juiste tijd vinden om de olijven te oogsten is een wetenschap op zich. Tegenwoordig wordt met chemische meetmethoden nagegaan wanneer de ideale rijpheidsgraad bereikt is. Vroeger was er vooral ervaring voor nodig om aan de hand van de kleur en smaak van de vruchten te bepalen wanneer ze geoogst moesten worden.
In gestandaardiseerde olijfplantages, waar de bomen in keurige rijen staan, doen machines de oogst.
Dan is er ook nog de handmatige methode: de olijven worden met stokken en kammen van de takken gescheiden en vallen in een groot net dat onder de boomkruin gespannen is.
Slechts een paar kleine boerderijen plukken de olijven nog met de hand. Dit is erg tijdrovend, maar heeft het voordeel dat elke olijf afzonderlijk gecontroleerd wordt en rotte exemplaren direct uitgesorteerd kunnen worden. Dit is de voorwaarde voor bijzonder hoogwaardige, voortreffelijke oliën.
#2 DIT IS HOE ER OLIE VAN GEMAAKT WORDT
De vruchten worden meteen na de oogst verwerkt. Als ze langer dan vier uur bewaard worden, kan dat de kwaliteit al aantasten.
Nadat de olijven gewassen en van bladeren en twijgen gescheiden zijn, worden ze gemalen. Olijfolie en water worden dan uit de ontstane pasta geperst en later gefilterd.
In traditionele oliemolens gebeurt dit nog steeds met walsen. Meer moderne processen gebruiken machines met een autonoom circuit waarin de temperatuur en zuurstoftoevoer nauwkeurig geregeld kunnen worden.
De ideale temperatuur is 27°C. Als deze grens tijdens de verwerking overschreden wordt, verliest de olie waardevolle bestanddelen. Als de temperatuur daalt, daalt ook de opbrengst.
Een kleine keukentip terzijde: Bij het bakken moet je koudgeperste olijfolie niet boven 180°C verhitten. Anders verbrandt de olie en verliest hij zijn waardevolle bestanddelen.
HOE KAN IK GOEDE OLIJFOLIE HERKENNEN?
Als je in de supermarkt voor een selectie van verschillende olijfoliën staat, kun je natuurlijk niet alle flessen openen en proeven voor je iets koopt. Dus hoe beslis je welke olie je moet kopen?
Oriënteer je eerst op de officiële productaanduidingen. Zo kan een olie alleen “extra virgine” genoemd worden als ze aan bepaalde eisen voldoet:
EXTRA VERGINE
- Eerste klasse
- Rechtstreeks uit vruchten verkregen
- Niet verwarmd
- Zeer laag gehalte aan vrije vetzuren
- Zeer goed verteerbaar
- Uitstekende smaakeigenschappen
OLIJFOLIE VAN EERSTE PERSING (VERGINE)
- Tweede klasse
- Rechtstreeks uit vruchten verkregen
- Niet verwarmd
- Licht verhoogd gehalte aan vrije vetzuren
- Uitstekende smaakeigenschappen
- Inruil van smaak en consistentie is mogelijk
OLIJFOLIE
- Vijfde klasse
- Geraffineerde olijfolie verdund met vierge of extra vierge olie (Let op, de mengverhouding is niet voorgeschreven!)
OLIJFRESTENOLIE
- Achtste (en laatste) klasse
- Mengsel van geraffineerde olijfresidu-olie en olie van de eerste persing of extra persing, mengverhouding ook hier niet voorgeschreven.
Wat is olijfrestenolie?
Na het persen blijft er altijd een kleine hoeveelheid olie in de olijfmassa achter. Dit wordt chemisch geëxtraheerd. Ruwe olie van olijfresten mag niet als eetbare olie op zichzelf verkocht worden – maar wel vermengd worden met olie van kwaliteitsklassen 1 of 2. De fabrikant bepaalt zelf hoe hoog de mengverhouding moet zijn. Er is geen minimumeis.
Je zult echter maar heel zelden olie van olijfresten in de schappen van de supermarkt vinden, omdat er nauwelijks vraag naar is.
EXTRA VERGINE OLIJFOLIE IS NIET ALTIJD VAN HOGE KWALITEIT!
Natuurlijk willen bijna alle producenten hun olie zo grade 1 mogelijk op de markt brengen. Er zijn echter verschillende trucs waarmee zwarte schapen zelfs inferieure lamptaanolie (graad 3) kunnen mengen tot premium eersteklas olie en er dan veel geld voor vragen.
Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, zoek dan naar zegel met het opschrift Protected Designation of Origin.
INTERPRETEER DE GETALLEN OP HET ETIKET CORRECT
-
Vrije vetzuren
Hoe lager het aandeel vrije vetzuren na de oogst, hoe beter de kwaliteit van de olie. Als de vruchten bij de oogst beschadigd werden, te lang of verkeerd bewaard, schiet de zuurwaarde omhoog. Olijfolie van hoge kwaliteit moet maximaal 0,5% zuur bevatten. Boven de 2% kan het al ranzig en onaangenaam smaken. -
Peroxiden
Als vet bederft, neemt de peroxide waarde toe. De waarde moet daarom zo laag mogelijk zijn, idealiter onder de 10 meq O2/kg. -
UV absorptie
De zogenaamde K-waarden onthullen welke golflengten van ultraviolet licht door de olie kunnen dringen. Deze test wordt gebruikt om uit te vinden of de olie vers en zuiver is, of dat ze misschien vervalst is en lang bewaard is geweest. Hoe lager de K-waarde, hoe verser de olie. De K232 waarde moet lager zijn dan 2,0, K270 lager dan 1,9 en Delta-K lager dan 0,01.
KAN IK DE KWALITEIT VAN OLIJFOLIE AFLEZEN AAN DE KLEUR EN DE GEUR?
De kleur van olijfolie hangt af van de variëteit, de groeiomstandigheden en het chlorofylgehalte. Dit groene pigment, dat ook in bladeren zit, kan de olie een groene noot geven. Als het meer geel is, bevat het weinig chlorofyl. De kleur zegt echter niets over hoe goed de kwaliteit van de olie is.
Troebelheid wijst niet noodzakelijk op de kwaliteit van de olie, maar alleen op hoe zorgvuldig ze gefilterd is.
Je herkent goede olijfolie aan zijn aromatische, fruitige, licht bittere smaak. Als het daarentegen ranzig of muf smaakt, wijst dat op een mindere kwaliteit of verontreiniging met pesticiden.
De geur is iets anders: als de olie intens fruitig ruikt, kan dat erop wijzen dat er overrijpe vruchten gebruikt werden of dat er te veel tijd verstreek tussen oogst en persing. Olie van hoge kwaliteit, daarentegen, ruikt maar zwakjes.
OVERIG
Je kunt olijfolie het beste bewaren bij 10°C tot 16°C, in het donker en beschermd tegen de lucht. Contact met zuurstof zorgt voor oxidatieprocessen die door licht en hitte versneld worden, en de olie bederft snel. Als je de olie goed bewaart, blijft ze tot twee jaar goed.
Maak je geen zorgen als zich bij lage temperaturen vlokken vormen in de olie. Dit betekent niet dat de olie bedorven is! Het is gewoon gestolde was die bij verhitting weer vloeibaar wordt.
OLIJFOLIE IN JE HAAR: VOOR MEER GLANS EN GEZONDHEID
De beste manier om te profiteren van de onverzadigde vetzuren, polyfenolen en voedingsstoffen in olijfolie is door ze regelmatig te consumeren. Geïntegreerd in de keuken doe je iets goeds voor je gehemelte en ook voor je gezondheid.
Tegelijkertijd is olijfolie een populaire schoonheidsbehandeling. Uitwendig gebruikt, geeft het het haar blijvend vocht en voorkomt zo gespleten haarpunten, haarbreuk en droogheid.
OLIJFOLIE IN HET HAAR TEGEN GESPLETEN HAARPUNTEN
Droge haarpunten, gespleten haarpunten of haarbreuk? Met een beetje olijfolie ben je snel van het probleem af. Werk regelmatig wat olie in de uiteinden van je haar.
Slechts een paar druppels zijn voldoende om het haar te hydrateren en het gladder te maken. Daarna niet meer uitwassen!
OLIJFOLIE VOOR GEDEFINIEERDE KRULLEN
Als je pluizig haar hebt of wilde natuurlijke krullen, kan een lichte olie je helpen je haar er meer gedefinieerd en verzorgd uit te laten zien. Omdat krullen vatbaarder zijn voor droogheid, breuk en pluis dan steil haar, hebben ze extra verzorging en vocht nodig.
Masseer wat olijfolie in je haar na het wassen. Het is belangrijk dat je het gelijkmatig over de lengte verdeelt en het spaarzaam gebruikt, zodat het haar niet draderig wordt.
Tip: Wrijf wat olie in je handpalmen en kneed het zachtjes in je haar, beginnend bij de uiteinden. Je kunt de wortels weglaten. Dit houdt je krullen op lange termijn gezond, geeft ze een natuurlijke glans en voorkomt dat ze gaan klitten.
OLIJFOLIE IN HET HAAR TEGEN DROGE ROOS
Als je hoofdhuid jeukt en schilfert, moet je zeker een haarmasker met olijfolie proberen. De olie voedt en verzacht de hoofdhuid.
Je hoeft niet je hele haar in te oliën. Het is voldoende om een kleine hoeveelheid op de hoofdhuid en de haarlijn aan te brengen.
De gemakkelijkste manier om dit te doen is met een pipet, maar je kunt het ook direct met je vingers aanbrengen.
Laat de olie minstens een uur, liefst een nacht, intrekken voor je je haar wast.
Voor een intensieve behandeling tegen droog haar en schilferige hoofdhuid, kun je zelf een haarmasker op basis van olijfolie maken: Meng een kopje warme olie met het sap van een halve citroen en een eidooier. Verdeel het haarmasker gelijkmatig en laat het minstens een half uur intrekken.
Houd intussen je haar vochtig en warm door er huishoudfolie en een handdoek omheen te wikkelen. Spoel daarna grondig af!
EN VERDER…
Als je geen shampoo gebruikt volgens de No Poo methode, kan het lastig zijn om de olie uit je haar te krijgen. Onze tip: Gebruik een milde haarzeep. Als je haar er na het drogen nog steeds draderig uitziet, gebruik dan fijngemalen roggemeel of olievrije bakcacao als droogshampoo.
Meer dan 100.000 mensen gebruiken al IMPERIO Haarvezels
Onzeker door je dunne haar of kale plekken?
In 20 seconden weer vol en dik haar.